top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Beeren

Hoe Yin Yoga en TCM zorgen voor balans en herstel

In de Yin Yoga lessen heb ik het vaak over TCM. Maar wat hebben die twee nou eigenlijk met elkaar te maken?
TCM staat voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een uitgebreid en eeuwenoud systeem van gezondheidszorg en geneeskunde dat zijn oorsprong heeft in China. TCM is gebaseerd op holistische principes en een diep begrip van de interacties tussen lichaam, geest en omgeving.
In de TCM-filosofie staat de doorstroom van levensenergie (Chi of Qi) centraal. De levensenergie stroomt door meridianen (energiekanalen) in het lichaam en vormt de basis van de gezondheid. Een goede gezondheid wordt bereikt wanneer de Qi vrij kan stromen. Verstoringen in de stroom van Qi worden gezien als de oorzaak van ziekte en ongemak.


Yin Yoga is een vorm van yoga die zich richt op het stretchen van diepe bindweefsels en het stimuleren van de meridianen die in het bindweefsel liggen – dit zijn de energiebanen die in TCM centraal staan. Dit langzamere tempo in Yin Yoga zorgt ervoor dat we kunnen verzachten en verstillen. En zo kunnen we diep in ons lichaam zakken en het bindweefsel, de gewrichten en de meridianen te bereiken.


Volgens de principes van TCM, hebben onze lichamen zowel Yin- als Yang-aspecten. Yin vertegenwoordigt de koelere, rustige en kalmerende energie, terwijl Yang staat voor actie, warmte en beweging. In het ideale geval zijn Yin en Yang in balans. Maar door onze westerse levensstijl hebben de meeste mensen een teveel aan Yang energie.
Door Yin Yoga te doen, kunnen we de Yin-aspecten in body & mind versterken en in balans brengen. Want de houdingen richten zich op specifieke meridianen en organen, waardoor de doorstroming van Qi (levensenergie) wordt bevorderd en eventuele blokkades worden opgeheven. Dit kan helpen om de interne organen te versterken en het emotionele welzijn te bevorderen. Yin Yoga beïnvloedt ook de mind, aangezien body & mind met elkaar verweven zijn. Het is bovendien een meditatieve oefening. Terwijl we langer in de houdingen blijven, kunnen we dieper in onszelf duiken en ons bewust worden van gedachten, emoties en spanningen die we vaak negeren tijdens onze drukke (yang) dagen. Dit bewustzijn stelt ons in staat om los te laten en ruimte te maken.
In de TCM-filosofie zijn de meridianen verbonden met specifieke organen en emoties. Door gericht te werken op bepaalde meridianen in Yin Yoga, kunnen we onze emotionele gezondheid bevorderen. Bijvoorbeeld, het strekken van de niermeridiaan kan helpen om angst en angstgevoelens te verminderen, terwijl het activeren van de levermeridiaan kan helpen bij het loslaten van opgekropte woede en frustraties.

Kortom: Yin Yoga en TCM gaan hand in hand als het gaat om het bevorderen van balans, heling en welzijn. Het is een prachtige manier om zowel fysieke als emotionele spanningen los te laten en ruimte te maken voor een diepere verbinding met jezelf. Dus als je op zoek bent naar een holistische benadering om je gezondheid te verbeteren en innerlijke harmonie te vinden, kom dan eens meedoen met een Yin Yogales! #yinyoga #herstel #balans #tcm #meridianen #bodymind #chi #Qi #levensenergie #yogadoetinchem #yogalokaal #yogalokaaldoetinchem #yogahuis #hetyogahuis #hetyogalokaal #JacquelineBeeren
Comments


bottom of page