top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMonique Verkade

Wat is het doel van yoga?

Stel je doelen of stel je liever uit...


Uitstellen was mijn 2e naam, altijd had ik mijn excuus wel klaar om iets niet te doen.

Mensen vragen wel eens waardoor ik ervaar dat yoga mijn leven zo veranderd heeft, het 'doelen stellen' is daar wel een goed voorbeeld van.


Want ik denk dat mijn leven best een tijd lang heel doelloos is geweest, helaas. Desondanks waren het hele mooie jaren, alles wat m’n hartje 'een soort van' begeerde, maar toch niet volmaakt gelukkig. Achteraf denk ik dat het feit dat ik 'doelloos' was en ik niet van mezelf hield, daarin de grootste rol heeft gespeeld.

Ik hoefde niks, dus ik deed niks en bereikte daarmee ook niks. En zo leeg als dit klinkt, zo voelde ik me ook en was alles behalve gelukkig met mezelf.


Soms begon ik ergens aan, of deed ik iets na omdat ik zag dat een ander daar heel gelukkig van werd, maar dat lukte dan niet omdat het niet snel genoeg ging of omdat ik totaal niet wist waar ik mee bezig was.

Juist yoga leerde mij dat wanneer je iets wilt bereiken, je dit altijd stap-voor-stap en op de juiste manier moet doen. En 'de juiste manier' is

1. Je doel voor ogen houden

2. Accepteren waar nu je grenzen nog liggen en

3. Telkens jezelf uitdagen op dat randje.


En toen kwam die hernia. Maandenlang werd mijn leven bepaald (en beperkt) door een acute hernia, nu alweer 8 jaar geleden. Heel veel kon ik niet en juist door dàt te gaan accepteren zag ik ineens zoveel meer mogelijkheden. En vanuit daar ben ik doelen gaan stellen.


Soms ook letterlijk door te vallen en weer op te staan. En 9 keer vallen is dus 10 keer opstaan.

En geloof me, ik ben kei en keihard op m’n bek gegaan. In veel opzichten. Maar ik heb nóóit opgegeven en veel geleerd. Vooral over mezelf.


Iedereen kan veranderen, ontwikkelen en groeien, als je de overtuiging dat je het niet kunt (of je excuus daarover) maar loslaat. Laat los wat je niet kunt, maar focus op wat je wèl kunt.


Ik leer mijn leden daarom graag de perfectie van yoga, want vanuit daar ontstaat de perfecte groei. Groei, met -op de mat letterlijk- de focus op jezelf. Ik vraag leden ook vaak hun ogen te sluiten zodat er geen afleiding is van buitenaf en je veel beter kunt ervaren en voelen wanneer èn waar jouw lichaam zegt: Stop, tot hier. Die grens is voor iedereen anders.


#probeer maar eens (liefst met gesloten ogen, zodat je het verschil in wat je doet ook ècht kunt voelen)

> Kom rechtop staan, voeten iets uit elkaar, buig helemaal voorover met je handen richting je voeten.

> En nu nog een keer, kom rechtop staan, voeten iets uit elkaar, je buigt nu weer voorover maar ditmaal met een rechte rug.

Je zal ongetwijfeld ervaren dat je lang niet zo ver komt, en jùist dáár ligt jouw grens. En die voel je door (met je ogen dicht) te focussen op jezelf. En die voel je in beide -ogenschijnlkijk dezelfde- houdingen ook op een andere plek, doordat je hem anders uitvoert. Voer je een houding niet goed uitdan belast je je lichaam dus ook verkeerd en gebeuren er hele andere dingen. Misschien was de eerste houding makkelijker, maar de tweede is beter en leert je jouw grenzen.

Zie het zo: Je doel is het aanraken van je tenen, maar je leert van alles wat je ervaart als je onderweg bent naar je tenen… 😉

Als kind gingen we een stuk eenvoudiger in een handstand, omdat de balans nog veel beter is, omdat een kind minder angst ervaart en nog een stuk flexibeler is.

Balans, flexibiliteit, spierkracht en (zelf)vertrouwen kunnen we allemaal weer leren.

Ondersteboven houdingen en balans hoeven natuurlijk niet meteen zo ingewikkeld te zijn (of te lijken) zoals op deze foto. Maar het was wel mijn doel en deze stelde ik pas ná mijn 40e. Niet vanaf dag 1 op deze manier, maar stap-voor-stap, door mijn grenzen te herkennen en uit te dagen. Nu (op mijn 47e) ga ik weer bijna dagelijks ondersteboven op mijn mat, zonder excuus en met de focus op mezelf. En daarmee komt voor mij alles samen… Yoga heeft mijn leven ècht veranderd.Wil jij dit ook ervaren, wil jij meer leren over de filosofie achter yoga en hoe je kunt beginnen met yoga? Dan is de nieuwe beginnerscursus zeker iets voor jou.

Vanaf dinsdag 9 januari start weer een nieuwe groep: je leert in 10 weken de basis van yoga: BEGINNERSCURSUS

Schrijf je nu meteen in via onze website, daar lees je alles over deze beginnerscursus.

Toch nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag.


Liefs, Monique

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page