Afgelopen week is de eerste groep 'beginnerscursus yoga' van start gegaan en aankomende week start de 2e groep.
Tijdens deze reeks van 12 lessen neem ik je mee in mijn wereld van yoga.
We gaan hierin een stukje terug in de tijd, want waar ligt de oorsprong van yoga?
Wat is het doel van yoga?
Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels in een yogastudio?
Wat zijn de verschillen tussen de meest voorkomende yoga-stijlen?
We nemen stap-voor -stap de meest voorkomende houdingen door.
Je leert hoe je je eigen flow kunt samenstellen.
Je leert jouw grenzen bewaken en uitdagen.
Wat is een Zonnegroet?
Hoe leer je mediteren?
En, wat is het 8-voudige (say-what...?!) yogapad?
Yoga in de praktijk...
Want laten we het daar eens over hebben... Veel yogi's hebben hier nog nooit van gehoord: Het 8-voudige yogapad. Toch is dit de absolute basis van yoga. Vermoedelijke grondlegger van deze Yoga-Sutra's is Patanjali.
Yoga is namelijk meer dan alleen 'het aannemen van houdingen'.
Vaak hoor je jouw yoga-docent zeggen: 'Focus op jezelf', 'Op je volgende inademhaling dan...' of 'Ervaar waar jouw grens ligt en...'
Ste je voor, je staat of ligt op je mat. Je bent bezig met het aannemen van een volgende houding, je zou je bewust moeten worden van je ademhaling en tegelijkertijd gebeurt er op de mat naast je iets onverwachts, je docent zegt: 'Ervaar jouw eigen grens...' en -ohhhw ja- dit zou allemaal ook nog vanuit een ontspanning moeten zijn...
Dus het 'nadoen van houdingen' wordt niet zozeer meteen 'yoga' genoemd. Maar door je focus volledig op de 8 Yoga Sutra's te leggen werkt alles behalve ontspannend.
Dus 'HOE DAN...?!'
De 8 Yoga Sutra's van Patanjali (Ookwel, het '8-voudige yogapad' genoemd)
Yama’s: richtlijnen voor de omgang met anderen (eerlijkheid, niet geweldadig zijn, etc)
Niyama’s: houding tegenover jezelf (hygiene, tevredenheid, discipline, zelfkennis, etc)
Asana's: lichaamshoudingen
Pranayama: adembeheersing
Pratyahara: zintuigen terugtrekken (in jezelf richten)
Dharana: concentratie (focus)
Dhyana: meditatie
Samadhi: verlichting
Mijn stijl van lesgeven is vooral heel nuchter en helder, ook ik voldoe niet dagelijks aan alle Yoga Sutra's, maar dat maakt mij geen slechte yogi.
Op de mat leer ik jou graag de verschillende houdingen, herinner ik je aan je ademhaling en de focus op jezelf. Totdat je uiteindelijk vanzelf merkt dat het uitvoeren van deze asana's je in een fijne flow brengen, bepaalt jouw ademhaling het tempo en weet je waar jouw grenzen liggen, dus ook waar je uitdagingen liggen. Je leert accepteren, loslaten en als je jezelf dit allemaal eigen maakt ervaar je ook hoe meditatief yoga is. Zowel vanuit inspanning als vanuit ontspanning, afhankelijk van welke yoga-vorm je op dat moment uitvoert.
Als je er eens goed over nadenkt, dan klinkt het allemaal ook heel logisch. Zo logisch dat het uiteindelijk vanzelfsprekend zal zijn.
Mijn persoonlijke ervaringen
Voor mij persoonlijk is yoga een levensstijl. Ik heb fouten gemaakt, ik heb gelogen, ik heb niet van mezelf gehouden, ik was niet altijd consequent. En ik ben nog steeds niet perfect en dat zal ik ook nooit worden. Maar...
Yoga leerde mij mijzelf te herkennen, mijzelf te accepteren en van mezelf te houden. Yoga leerde mij mijn grenzen te herkennen en mijn uitdagingen aan te gaan.
Yoga leerde mij dat wanneer je consequent bent, je hiervan de vruchten plukt: Mijn rugklachten namen af, ik voel met flexibeler en lekker in m'n lijf. Het leerde mij ontspannen en vooral om de focus op mezelf te houden.
Comments